søndag 5. juni 2011

Opphavsrett?

Når man laser ned ting fra nettet er det ikke mange som tenker over hvem som egentlig har opphavsretten til det, og mange tar det ikke så alvorlig når de laser ned for eksempel gratis musikk fra nettet, selv om de fleste veit at det er ulovlig. Grunnen til at folk ikke tenker så mye over det tror jeg er fordi alle gjør det, det har på en måte blitt helt normalt i dagens Internettverden. Det samme gjelder også bilder, men jeg har på følelsen at det ikke blir snakket like mye om konsekvensene ved å kopiere et bilde fra nettet som å laste ned gratis musikk. Derfor trur jeg det største problemet ligger i musikk/filmbransjen, fordi de taper så utrolig masse penger på det – og det kan i verste fall føre til at det ikke lenger går rundt. På en annen side tenker jeg at det også er et stort problem at folk kopierer fra enkeltmennesker som oss, fordi store plate- og filmselskaper har råd til å saksøke folk, i motsetning til oss. Det finnes utrolig mange sider hvor man kan laste filmer, serier og musikk uten at det koster deg noe – så hvem er det da som gidder å gå i butikken å kjøpe en CD når man like godt kan laste den ned gratis fra nettet? Jeg mener også at musikknedlastningen er et større problem enn filmnedlastingen, fordi de tar en del mer lagringsplass og utenlandske filmer fra nettet har ikke alltid undertekst.  
For å være helt ærlig trur jeg ikke det finnes noen enkel måte for å stoppe dette. Det finnes så utrolig mange forskjellige nedlastningsprogrammer, og å få alle de av banen trur jeg hadde blitt en enorm utfordring. Det alternativet jeg kommer på er å senke prisene på CD-er en god del, så kan det hende det hadde blitt solgt en del mer, samtidig som inntekten totalt kunne økt. Jeg personlig hadde nok benyttet meg mer av CD-er om de ikke hadde kostet så mye som de gjør i dag.
Hva mener dere? Ville det med lavere priser vært en mulighet, eller mener dere det finnes andre løsninger?

1 kommentar:

  1. Men hva synes du om at de bildene du legger ut på Facebook, på bloggen din og andre steder blir publisert videre av andre? Før var opphavsrett noe som stort sett bare angikk kunstnere, nå angår det oss alle sammen.

    SvarSlett